
שפת אמת

הרב אפי ולץ
כי תצא - "לווית חן הם לראשך"
מאיזו תודעה צריך לקיים את המצוות? ומה ההשפעה שלהן על האדם? בעקבות ריבוי המצוות בפרשה נראה כיצד השפת אמת מתאר את התודעה של קיום המצוות כמורכבת, שיש בה מעבר לתודעת ציווי, גם מקום ללמוד ולקבל מהן רוחנית מאידך. השפת אמת דורש כמה מהמצוות לעניין עבודת ה' ומתווה כיוונים רוחניים הצומחים מהן.



ראה - ובחרת בחיים
פרשתנו פותחת בהצהרה חד משמעית, המציגה את הניגוד בין הטוב לרע - "ראה אנכי נותן לפניכם היום ברכה וקללה". במספר תורות מציג השפת אמת אמירה מורכבת יותר. בכל דרך יש מורכבות שמכילה טוב ורע בתוכה, ולאדם ציווי לרומם ולהאיר את הצדדים הרוחניים שבה, והבטחה של הקב"ה לאדם שיגיע לבחירה הנכונה ויבחר בחיים.



דברים - עץ חיים מרפא לשון
השפת אמת עוסק בתחילת ספר דברים במעבר בין ארבעת חומשי התורה הראשוני ובין ספר דברים, משנה תורה, שרובו ככולו מורכב מדבריו של משה. מה מבטא המעבר הזה? איזה תהליך עברו משה ועם ישראל בדרך לשם? השפת אמת עונה על השאלות הללו דרך אפיון המעבר שבין תורה שבכתב לתורה שבעל פה, המשתקף גם במעבר בין דור המדבר לכניסה לארץ.



פנחס - הנהגת המדבר והכניסה לארץ
מעשהו של פנחס מעורר שאלות עמוקות: כיצד כהן הנושא את ברכת השלום הופך לקנאי? האם ראוי כל אדם מישראל לקחת את החוק לידיים? ולבסוף, מה פשר היחסים שבין משה לפנחס במעשה זה? השפת אמת קושר את כל השאלות הללו לאופי המעבר שבין דור המדבר לדור הכניסה לארץ, ומתווה עבורנו דרך לעבודת ה' במצב של הסתתרות השכינה.



בלק - תלמידיו של אברהם אבינו
מעשהו של פנחס מעורר שאלות עמוקות: כיצד כהן הנושא את ברכת השלום הופך לקנאי? האם ראוי כל אדם מישראל לקחת את החוק לידיים? ולבסוף, מה פשר היחסים שבין משה לפנחס במעשה זה? השפת אמת קושר את כל השאלות הללו לאופי המעבר שבין דור המדבר לדור הכניסה לארץ, ומתווה עבורנו דרך לעבודת ה' במצב של הסתתרות השכינה.



קרח - 'אשר יבחר ה' הוא הקדוש'
במה עדיף הטיעון "אשר יבחר ה' הוא הקדוש", המלמד על בחירת אהרון, מטענת קורח "כל העדה כולם קדושים"? בשיעור נעסוק בתשובת השפת אמת לשאלה זו, המלמדת אותנו על מעלת אהרון והכהנים בכלל ובחירתם. נתמודד עם עומק טענתו של קרח, ונראה כי הראוי להיות מנהיג בעם ישראל הוא מי שמנהיג בתודעה של שירות, ומבטל עצמו לעם.



נשא - הנזיר, הכהן וכלל ישראל
מה מטרתו של הנזיר וכיצד הוא מתקדש? ובמה קדושתו שונה משל הכהן? בשיעורנו נראה את תיאור הנזיר לפי השפת אמת, ונגלה כי הנזירות היא מעבר לפרישה מן החומר בלבד. נראה כי יש בנזיר ובפרישתו מהחומר מה שמאזן בין החומריות בעולם לפנימיות והרוחניות, ויוצר שילוב מאוזן בין גוף ונפש. נראה כי פרישתו לקדושה של הנזיר היוצא מן העם מתווה דרך לכל האומה, בדומה לכהן שמקבל קדושה משמים, ושניהם מקבלים את תפקידם וכוחם בשביל לרומם את כלל ישראל.
בהר - השביתה והברכה
השפת אמת מגלה בפרשתנו, מתוך כך שהסמיכו את שמיטה והר סיני, שבמצוות השמיטה יש יסוד לכל מצוות התורה וקיימים אצלו רעיונות רוחניים גדולים נוספים. בהמשך השפת אמת מוציא רעיון נפלא מתוך השאלה של התורה "מה נאכל בשנה השביעית", שלו השלכה על תודעת האדם המאמין. ומסיים בכוח האדיר שיש בשביתה בעבודת ה'.
אמור - "והיית רק למעלה"
"והיית רק למעלה" - השפת אמת בפרשה שלנו מוציא מתוך פסוק זה רעיונות רוחניים חשובים וביניהם: מטרת בנ"י ומהו מקור הרשעה והטומאה בעולם. בהמשך שואל ומשיב השפת אמת מתוך פסוק זה, איך במציאות שאין לנו קשר ישיר לה' אפשר לשאוף רק למעלה- אל ה'? מתוך שאלה זו השפת אמת עונה על נקודת המבט הנכונה לחיי התורה.
תזריע - שני העולמות שבבריאה
השפת אמת מדבר על תפקיד האדם ביחס לבריאה, ומחדש נקודה בקשר שבין העולם הבא לעולם הזה. השפת אמת מוסיף ואומר את הסיבה למה האדם נברא אחרון. השפת אמת מעלה גם את נקודת המצורע ומחדש מה הקשר בין זה לגאווה ולניתוק מהצד האלוקי. השפת אמת מוסיף את הנקודה של ברית המילה ואת הפן העמוק שלה.
צו - אש תמיד - לא תכבה!
השפת אמת על הפרשה מפרש את הפסוק "אש תמיד - לא תכבה". הוא מתמקד בנושא האש, שריפת העולה כליל ומה כל הפרטים שכתובים בקורבן מעבירים את האדם, ומה זה אומר לנו שאין לנו מזבח וקורבנות? את האש הוא מחלק לשלושה נושאים שונים: התורה, ההתלהבות בעבודת ה' והאהבה. לכל אחד מהם השפת אמת אומר את תפקידם וכיצד כולם קשורים בשורש אחד, ומסביר את העקרון הגדול שניתן ללמוד מהם.
ויקרא - תכונותיו של מנהיג
השפת אמת מעלה שאלה, מדוע משה רבינו שבנה את המשכן אינו יכול להיכנס אליו? השפת אמת משיב על כך שכאשר אדם יוצר משהו וק"ו כשזו מצווה הוא יכול ליצור משהו שגדול מכוחותיו. מתוך נקודה זו מוציא השפת אמת תובנה לגבי ענווה שככול שאדם גדול יותר כך גם ענוותנותו גדולה יותר. השפת אמת מוסיף ואומר שהכוח של משה רבינו נבע מהעם וההישגים של העם נבעו מדרגתו של משה רבינו וזהו הגודל האמיתי של מנהיג.
פקודי - מקור הברכה
השפת אמת בפרשה תמה על מהות הפקידה שהרי לכאורה זה סותר את הכלל של אין הברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין. תשובתו היא שככול שדבר נהיה יותר פרוט ומדוד הוא נהיה יותר חומרי ובכך משתכחת ממנו הרוחניות והמקור העליון שבו ובעקבות זאת הברכה כבר לא שורה בו. אז במשכן שממנו שורה הברכה כלל זה לא תקף בו.
כי תשא - כתבם על לוח לבך
השפת אמת עמד על הקשר העמוק שבין ישראל והתורה. קשר זה מתבטא בלוחות עצמם, כאשר עם ישראל מחובר לתורה אז זה ממש חקוק על הלוחות אך כאשר הוא לא מחובר לתורה האותיות "פורחות באוויר". השפת אמת מוסיף שההבדל בין הלוח ות הראשונים ללוחות השניים הוא שבלוחות הראשונים מדרגת עמ"י הייתה גבוהה יותר והידבקו ישר בשכינה ובלוחות השניים אחר החטא הם היו צריכים מדרשים ומשלים שונים.
משפטים - משפטי קודש ואנשי קודש
נשאלת השאלה אם המצוות שבפרשת משפטים כל כך פשוטות לנו במוח האנושי, אז מדוע התורה צריכה לצוות עליהם? השפת אמת עונה שלמרות שזה נראה כך משפטים אלו מגיעים ממקום גבוה יותר. הוא מוסיף שיש בזה עניין של נעשה ונשמע שעל אף שאולי האדם לא מבין למה לעשות דבר מסוים הוא חייב לעשות אותו וזה עבודת ה' הנכונה. ומרגע שאנו נמצאים בנקודה זו אנו מגיעים לנקודה שישראל ואורייתא אחד הוא ודבר זה מוביל לכך שנהיה קדושים.
יתרו - נעשה ונשמע
מה מיוחד בהקדמת נעשה לנשמע ומה זה מלמד אותנו על ההכנה לקבלת התורה? והאם אדם מבחוץ מסוגל להבין את התורה או שמדובר בדבר פנימי שיכול להיות מובן רק אם אתה מחובר לדבר באופן בלתי אמצעי? ומדוע נקראה התורה מתנה ומה היחס בין זה לעמל תורה? על זאת ועוד נענה על ידי דבריו של השפת אמת לפרשת יתרו.
וישלח - 'יש לי כל' סוד התשוקה לקדושה
"ויאמר עשו יש לי רב [...] ויאמר יעקב [...] יש לי כל" - מה עניין "כל" זה? השפת אמת כותב שתפיסת הכל נובעת מתוך נקודת השורש העליון ונקודת השבת, בשיעור נראה כיצד תפיסה זו משפיעה על ההתבוננות על חיינו. השפת אמת מוסיף שהפסוק "הוי רץ כצבי" מבטא את התשוקה לקדושה שהעמדה של יעקב יכולה להוליד בחייו של אדם.
ויצא - מציאת האור בעומק החשכה
"ויצא יעקב מבאר שבע" – מה עניין יציאתו של יעקב? במהלך חייו ניתן לראות שיעקב הולך למקומות הכי מרוחקים, וגם בהם מוצא ניצוץ א-לוקי, את הדבר הזה יעקב מעביר גם לדורות אחר כך. מתוך הדבר הזה מוציא השפת אמת מסר לצאצאיו של יעקב אבינו, איך מוציאים מתוך החושך ומתוך הקושי את האור ואת הטוב.
תולדות - עלמא דשיקרא ועולם האמת
העיון בסיפור גניבת הברכות עורר את חז"ל ואת הפרשנים לאורך הדורות להתמודד עם סוגיית השקר והאמת, האם ומתי מותר לשנות ולשקר. השפת אמת מציע התבוננות מעניינת על יחסי האמת והשקר, מתוך תובנה עמוקה שכדי להשיג את האמת באמת, ניתן לעבור דרך השקר והעורמה, וזהו תיקון השקר ותיקון עולמנו.