שערי תשובה
הרב חיים סבתו
זכירת החטא ועזיבתו
בשיעור זה נראה את שלושת עקרונות התשובה האחרונים (18-20) שמסיימים את השער הראשון. העיקרון השמונה עשר מדבר על זכירת החטא - נראה כיצד צריך לבצע את העיקרון הזה וממה יש להיזהר בו, ולאחר מכן נראה את שני העקרונות האחרונים שמסכמים ומביאים את האדם למקום טוטאלי של תשובה, והם העקרונות של עזיבת החטא לתמיד ועזרה לאחרים לשוב בתשובה. מעבר לכך נתחיל את השער השני, בו רבינו יונה מדבר על הסיבות שגורמות לאדם להתעורר לשוב בתשובה. נראה את הדרך הראשונה - כאשר באות על האדם צרות והוא מפשפש במעשיו.
תפילת התשובה ורדיפת החסד והאמת
מה תפקידה של התפילה בתהליך התשובה? על מה החוטא צריך להתפלל? בשיעור נראה כי תפקידה של התפילה הוא לא עצם כפרת החטא אלא החזרת השראת השכינה על האדם, שהייתה קודם החטא ונסתלקה והערת המעשים הטובים שעשה האדם בעבר. בנוסף, נעסוק בחידושו הגדול של רבנו יונה - האם יש דרך לכפר על חילול השם?
4. עיקרי התשובה: חרטה ועזיבת החטא - א, י-יא
בשיעור זה נתחיל לעבור על עשרים עיקרי התשובה אותם מונה רבינו יונה בספר. נראה את שני העקרונות הראשונים: החרטה ועזיבת החטא, ואת הרעיונות המעניינים והעמוקים שאנחנו יכולים לקבל מהפסוקים בעניין החרטה ועזיבת החטא, כמו גם את חשיבותם הרבה ויסודיותם החיונית בדרך לחזרה בתשובה.
2. החסד והחובה בעניין התשובה - שערי תשובה א, ב-ה
העובדה שעצם האפשרות לחזרה בתשובה היא חסד גדול אינה מאפשרת להקל ראש בדבר, וזהו עניין שרבינו יונה ראה בו חשיבות רבה שאנשים ידעו על מנת לעורר חזרה בתשובה אמיתית ומהירה ככל האפשר. בשיעור זה נראה בין השאר את הסיבות שעל האדם למהר בחזרה בתשובה וכן נראה לכך מקורות שונים מהתנ"ך.
1. הקדמה לספר שערי תשובה
בשיעור זה נדבר על חשיבותו הגדולה של הספר שערי תשובה לארון הספרים היהודי, הנובעת בין השאר מהחשיבות הרבה שנותנים לו הרבה מהראשונים כגון הרמב"ן והחיד"א. נתחיל את פרק א' ומעבר להבנת הטקסט נראה גם את שיטותיו הספרותיות והמוטיבים בהם משתמש רבינו יונה כדי להעביר את המסר, דבר שישמש לנו כעזרה רבה ללימוד הספר בהמשך.