
טעימות מן הרלבג
הרב ברוך ברנר והרב כרמיאל כהן
ויקהל - תועלת בהלכות שבת ותועלת בהלכות צדקה מפסוק אחד
כיצד לומד הרלב"ג שתי תועל ות מפסוק אחד? מה נלמד מהמשכן לגבי צדקה? ומה עומד מאחורי שינוי הסדר בין הציווי על המשכן בפרשת תרומה לבין הביצוע בפרשתנו? בשיעור זה נלמד את עיוני הרלב"ג בפרשת ויקהל, נבחן את הקשרים בין הלכה למוסר, ונעמוד על השיקולים שעמדו מאחורי סדרי המשכן וכליו. נראה כיצד הרלב"ג נצמד למקורות חז"ל ומעמיק בהם בפירושו. להעמקה נוספת בביאור הרלב"ג ולהזמנת סדרת הספרים במהדורה החדשה, ניתן לרכוש באתר ישיבת מעלה אדומים. מחכים לכם!



כי תשא - אות, חטא וקשיות עורף
מה הקשר בין שמירת השבת לבניית המשכן? איך מסביר הרלב"ג את חלקו של אהרן בחטא העגל, ומה אפשר ללמוד ממנו על התמודדות עם מצבי לחץ? ובמה תלויה הפיכת עם ישראל לעם נצחי? בשיעור זה נתבונן בפירושי הרלב"ג לפרשת כי תשא, נעמיק במשמעות השבת, נלמד כיצד אהרן ניסה למנוע את חטא העגל, ונגלה כיצד תכונת "קשי עורף" יכולה לשמש גם כמעלה. להעמקה נוספת בביאור הרלב"ג ולהזמנת סדרת הספרים במהדורה החדשה, ניתן לרכוש באתר ישיבת מעלה אדומים. מחכים לכם!



תצווה - הדלקת המנורה, שמות השבטים והיחס לרמב"ם
האם נרות המנורה דלקו גם ביום, או רק בלילה? מדוע שמות השבטים נכתבו על אבני השוהם בסדר מיוחד? ובמה חלק הרלב"ג על הרמב"ם בנוגע למזבח הקטורת? בשיעור זה נעמיק בפרשנות הרלב"ג לפרשת תצוה, נלמד על גישתו להדלקת הנרות, נבחן את משמעות כתיבת שמות השבטים על האפוד, ונראה כיצד לפעמים הרלב"ג הולך בעקבות הרמב"ם – ולפעמים דווקא חולק עליו. להעמקה נוספת בביאור הרלב"ג ולהזמנת סדרת הספרים במהדורה החדשה, ניתן לרכוש באתר ישיבת מעלה אדומים. מחכים לכם שם!



תרומה - תבנית המשכן וכליו במבט ריאלי
האם פרטי המשכן וכליו מחייבים גם לדורות, או שיש מקום לשינויים? ואלו חידושים מדעיים שימשו את הרלב"ג בפרשת תרומה? בשיעור זה נבחן את גישתו של הרלב"ג לפרטי מבנה המשכן והמקדש, נעמיק בהבדל בין חלקים שונים בבנייה, ונגלה כיצד התורה מציבה עקרונות רוחניים תוך שמירה על היגיון מעשי בבניין הקודש. בנוסף, נעסוק במבטו הייחודי של הרלב"ג על מידות הכלים, חומרי הבנייה והשיקולים ההנדסיים, ונראה כיצד הרלב"ג עושה שימוש בכלים רבים בפרשנותו לתורה.



משפטים - על המשפטים ועל התורה והמצווה
מה ההבדל בין המושגים "התורה והמצוה"? כיצד כל אחד מהם מהם מדריך את לומד התורה? וכיד מפרש הרלב"ג את פרשיות הלכתיות בכלל? בשיעור זה נתבונן במספר עניינים בפירוש הרלב"ג לפרשת משפטים. נתבונן על גישתו של הרלב"ג לפשט ולדרש, נסקור את עקרונותיו בביאור ההלכה, ונעמיק במשמעות "התורה והמצווה" שקיבל משה בהר סיני, בהשוואה לפרשנים אחרים. להעמקה נוספת בביאור הרלב"ג ולהזמנת סדרת הספרים במהדורה החדשה, ניתן לרכוש באתר ישיבת מעלה אדומים. מחכים לכם שם!



יתרו - על התכונות הנדרשות משופטים
למה סדר הפרשיות בפרשה לא מסודר? מה מיוחד בתכונות שיתרו ממליץ לחפש בשופטים? ומה מטרת השבת בעשרת הדיברות? השבוע נעסוק בפירושו העשיר של הרלב"ג על פרשתנו. נדון בפרשיית עצת יתרו למשה, בסדר הדברים, ובתוכנם. לאחר מכן נדון בתכונות המיוחדות לשופט ודיין לפי הרלב"ג על בסיס הכתוב בפרשתנו. נעסוק במושג שרי אלפים ומאות, במטרת השבת ובעוד נושאים שונים בהם נוגע הרלב"ג בדרכו הייחודית.



בשלח - האם לתופעת הנס יש מגבלות וכללים?
האם יש חוקים גם לנס? מדוע התורה מצמצמת את חריגת הנס מהטבע? ומהי בכלל מטרת הניסים המתוארים בפרשתנו? בשיעור זה נתבונן בפרשנות הרלב"ג לנסים בפרשה - קריעת ים סוף ונס המן - ונעמיק בתפיסתו על האיזון בין נס לטבע. נגלה כמו כן כיצד התורה מחנכת דרך הניסים לאמונה ולמידות נכונות. להעמקה נוספת בביאור הרלב"ג ולהזמנת סדרת הספרים במהדורה החדשה, ניתן לרכוש כאן באתר.



בא - כיצד מרחיקה התורה מן התפיסה המצרית?
מה הדמיון בין מכות מצרים לקרבן פסח? כיצד נלחמה התורה בהשפעת התרבות המצרית על בני ישראל? ומדוע טוען פרעה שאלהי ישראל הוא "פועל הרע ות"? בשיעור זה נעמיק בפרשנות הרלב"ג לפרשת בא, נלמד על התכלית הרוחנית של עשר המכות, ונגלה כיצד קרבן הפסח נועד לשחרר את ישראל לא רק משעבוד פיזי אלא גם מהשפעה אמונית זרה.להעמקה נוספת בביאור הרלב"ג ולהזמנת סדרת הספרים במהדורה החדשה, ניתן לרכוש באתר ישיבת מעלה אדומים. מחכים לכם שם!



וארא - התראה והדרגה בעשר המכות
מה מלמדת ההדרגה בעשר המכות על דרכי ההנהגה האלוקית? כיצד משלבת התורה בין ההתראות לפרעה לבין התהליך המחזורי של המכות? בשיעור זה נלמד על פרשנות הרלב"ג למבנה עשר המכות, על גישתו המפתיעה להתראה במכת כינים ובכלל במכות, ונבין כיצד ההכבדה על מצרים והסבל שגרמו המכות שימשו חלק מתכלית גדולה ומסודרת. להעמקה נוספת בביאור הרלב"ג ולהזמנת סדרת הספרים במהדורה החדשה, ניתן לרכוש באתר ישיבת מעלה אדומים. מחכים לכם שם!



שמות - האם החינוך של משה בבית פרעה הצליח?
איך הפכו תכונותיו של משה – מחויבות לעשיית צדק, דאגה לחלשים ואומץ כנגד עוול מוסרי – לכלים מרכזיים בשליחותו האלוקית? דרך עיון בפרשנות הרלב"ג נעמיק במידותיו של משה, נלמד על הקשר בין אומץ לבו וענוותו המיוחדת, ונבין כיצד החינוך בבית פרעה שיחק תפקיד בעיצוב אישיותו ובהשלכות עניין זה.



ויחי - פיצול שבט יוסף ומשיח בן יוסף
מדוע זכה יוסף שצאצאיו ייחשבו לשני שבטים? ומה הקשר בין ברכת יעקב לבין הופעת משיח בן יוסף? שיעור זה יאיר את עינינו בפרשנותו של הרלב"ג לפרשת ויחי. נעמוד על עומק הברכה של יעקב ועל הסבריו המרובים של הרלב"ג למשמעותה, ונבחן כיצד הרמזים הללו מחברים בין עבר לעתיד. בנוסף, נעסוק בחתימת הרלב"ג לספר בראשית ונציג את המהדורה החדשה לסדרת הספרים של פירוש הרלב"ג על התורה. להעמקה נוספת בביאור הרלב"ג ולהזמנת סדרת הספרים במהדורה החדשה, ניתן לרכוש באתר ישיבת מעלה אדומים.



ויגש - ירידה מחושבת למצרים
מדוע התלבט יעקב אם לרדת למצרים? כיצד השתדל יוסף לשכנע את אביו? ומה היו השיקולים בבחירת ארץ גושן? השבוע נעמיק בפירוש הרלב"ג לפרשת ויגש, ונלמד על הדילמה של יעקב בין הרצון לפגוש את בנו האהוב לבין החשש מעזיבת הארץ הנבחרת. נבחן את דרכו המחושבת של יוסף בהכנת התנאים המיטביים למשפחתו במצרים, ואת חשיבות ההתייעצות עם ה' בהחלטות גורליות.



מקץ - שתי תמיהות ופתרונן על ידי אבי הרלב"ג
אילו חידושים מביא הרלב"ג בשם אביו? כיצד הוא מתמודד עם הקשיים הלשוניים המופיעים בסיפור אחי יוסף במצרים? וכיצד נראה שגם לדברי המצרים אחי יוסף הם אנשי אמת? השבוע נעסוק בתמ יהות שונות העולות בדברי יוסף לאחיו במצרים ובשאלותיו על יעקב ובנימין, וכן בדברי שליחו של יוסף לאחים לאחר גניבת הגביע. לשם כך נציג את פתרונותיו המקוריים של הרלב"ג בשם ר' גרשום אביו.



וישלח - שלוש סיבות להאבקות יעקב עם המלאך
מאבק יעקב במלאך - מציאות או חלום? ואם חלום - כיצד גרם ליעקב לצלוע? ומה הוביל למראה זה? השבוע נעסוק בפירושו הייחודי של הרלב"ג למאבק יעקב במלאך, נסביר מדוע לשיטתו ודאי שמדובר במראה נבואי, ונלמד על הסיבות והגורמים למראה זה. נעסוק גם במצוות גיד הנשה ובאופן קבלתה, כחלק מנתינת התורה בכלל.



ויצא - אחד עשר בנים ובת בשבע שנים?
האם יכול להיות שכל בני יעקב מלבד בנימין נולדו ב-7 שנים בלבד? איך זה מסתדר, והאם ניתן להסביר את השתלשלות האירועים אחרת? ומה נותנות לנו ההבנות השונות? השבוע נעסוק ברעיון המהפכני והמקורי של הרלב"ג, המוביל לחשבון אחר מן המקובל במדרש ובקרב רוב הפרשנים. נציג את שיטתו ונראה כיצד שיטתו מאפשרת להבין את סיפור בית יעקב בצורה הגיונית וטבעית.



תולדות - על מלאכים ונביאים, השגחה וברכת ה'
מה בין נביא למלאך? כמה זה "מאה שערים" וכיצד מודדים אותם? ומדוע למדוד את התבואה אם אין בכך ברכה? השבוע נעסוק בטעימות משלושת חלקי הפרשה שמחלק הרלב"ג, ונזכה להצצה לתפיסת עולמו לגבי השגחה, נבואה ותפילה. נעסוק בנוסף גם בהצלחת יצחק ובברכתו ליעקב המופיעה בסוף הפרשה. שבת שלום!



וירא - "והעלהו שם לעולה" דו משמעות בציווי ה' בעקידה
כיצד אומר הנביא שה' לא ציווה על שחיטת יצחק? מה אם כן היה תוכן הציווי לאברהם? השבוע נעסוק בהתמודדותו של הרלב"ג עם הציווי המורכב של העקידה, ונגלה את פירושו הייחודי לפרשה זו. נציג נקודות מפתיעות ומעניינות בפירושו של הרלב"ג לפרשה, וניחשף עוד לדרך פירושו המקורית.



נח - תיבת עצי גופר והדרכה א-לוהית בפרטיה
מה פשרו של הפירוט הגדול של ה' לנח בציווי בניית התיבה? מה המשמעות של פרטים אלו? מה בדיוק נצטווה נח ומדוע ומה זה בא ללמד אותנו? ואיך כל זה קשור לאחריות אישית של האדם בעולם ושלא יסמוך על הנס? דרך פירושו של הרלב"ג בביאור המילות, ביאור הפרשה והתועלות על פסוק אחד בציווי בניית התיבה, נתחקה אחר פירושו הייחודי, נלמד על מרכיבים בפירושו וכיצד מתוך פירוש זה ניתן ללמוד עקרונות יסוד בפירוש הרלב"ג בכלל ועל השקפתו במספר עניינים.



בראשית - האם נצטווה אדם הראשון להיות צמחוני?
רוב מפרשי המקרא סוברים כי לאדם הותר לאכול רק מן הצומח ורק לאחר המבול הותרה אכילת הבשר לאדם. אולם הרלב"ג מתנגד לפירוש זה וסובר שאכילת הבשר הותרה מבריאת העולם. מדוע התנגד הרלב"ג לדעת רוב המפרשים? כיצד פירוש זה מביא לידי ביטוי את התפיסה התאולוגית של הרלב"ג בעניין שינוי הא-ל ומה ההבדל בין דיון זה לנתינת התורה לישראל, שגם היא שינוי בדרישות הא-ל במהלך ההיסטוריה? במהלך השיעור נעסוק בשאלות אלה ונלבן דרכן את דרכו של הרלב"ג בפירושו לתורה.


